O româncă a produs un metal de patru ori mai rezistent ca titanul



Emilia Moroșan s-a născut în 1976, la Suceava. A terminat studiile la Facultatea de Fizică din cadrul Universitătii "Alexandru Ioan Cuza" din Iași și a obținut titlul de doctor în 2005 la Universitatea din Iowa. După ce a lucrat o perioada de timp la Universitatea Princeton, a devenit profesor-asistent de fizică, astronomie și chimie la Rice University. În anul 2010, cercetătoarea româncă a fost premiată de președintele american Barack Obama la gala Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers (PECASE).
Emilia Moroșan a reusit să producă un aliaj de aur-titaniu, acesta fiind în prezent cel mai dur aliaj din lume. O echipă de oameni de știință de la Universitatea Rice, condusă de românca Emilia Moroșan, a creat un material extrem de rezistent prin topirea și alăturarea titanului și a aurului. Acest metal este perfect compatibil cu tesuturile vii. 
Doamna profesor Emilia Moroșan precizează că echipa a făcut această descoperire întâmplător, pe când lucrau la magneții făcuți din titan și aur. Materialele ar fi trebuit să fie transformate în pulbere pentru a se verifica puritatea acestora, însa beta-Ti3Au a fost prea tare pentru acest lucru. Românca afirmă, de asemenea, că materialul are cea mai mare duritate din toți compușii și toate aliajele de titan și aur descoperite vreodată. 
De asemenea, s-a stabilit că materialul este mult mai dur decât multe alte aliaje utilizate chiar în inginerie. Duritatea, combinată cu o biocompatibilitate ridicată, fac din acest aliaj un compus din ,,următoarea generație”, având potențial imens pentru extinderea “vieții” implanturilor dentare și înlocuirilor de articulație. Titanul este, de altfel, un metal cu care organismul nostru “se împacă” foarte bine, de aceea este și destul de des utilizat în implanturile dentare, reconstrucțiile osoase, fiind prezent chiar și în pasta de dinți, loțiunile de plajă și cosmetice. În momentul de față, implanturile de genunchi și de șold convenționale trebuie să fie înlocuite din cauza uzurii după aproximativ zece ani. Specialiștii afirmă că acest nou material va prelungi durata de viață a implanturilor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog